Nový Windows 11 je tu. Dostupný je preširokú verejnosť pre všetkých užívateľov Windows 10 prostredníctvom nastavenia počítača alebo cez inštaláciu systému.  Avšak má to háčik, podmienkou je mať v zariadení TPM čip 2.0, ktorý chráni šifrovacie kľúče, používateľské poverenia a a v podstate zabezpečuje dodatočnú ochranu zariadenia. TPM čip 2.0 však chýba v mnohých aj relatívne nových zariadeniach.

Je paradoxom, že napriek  podmienke mať spomínaný čip v zariadení samotný Microsoft uverejnil na svojich stránkach ako túto podmienku obísť a Windows 11 do svojho zariadenia dostať.

Prvý krok je kontrola verzie TPM čipu, ktorým Vaše zariadenie disponuje. Stačí otvoriť príkazový riadok ( klavesová skratka WIN+R) do okna vložíte tpm.msc“, potvrdíte tatíčkom ok. Otvorí sa okno, v ktorom zistíte či máte čip a ak áno, v akej verzii.

Podmienkou je disponovať aspoň verziou modulu TPM 1.2. Postupujete nasledovne: Otvorte ponuku Štart a začnite písať „Editor registrov“, alebo „Registry Editor“. Po otvorení editora  hľadajte „HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMSetupMoSetup“  a myšou kliknite na MoSetup a vytvorite DWORD, ten nazvete  „AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU“. Následne klikom pravom myšou na vytvorený DWORD a nastavte  hodnotu „1“. Nasleduje reštartovanie počítača a spustenie inštalácie Windows 11. Avšak pozor! Microsoft na svojich stránkach upozorňuje, že ak upravíte databázy Registry nesprávne môžu nastať problémy, ktoré budú vyžadovať preinštalovanie celého operačného systému a teda nevie zaručiť že ich bude vedieť aj vyriešiť. Register upravujete na vlastné riziko!